Što je terapijski rad?

Što je terapijski rad?

ŠTO JE TERAPIJSKI RAD PREMA NAČELIMA TRANSAKCIJSKE ANALIZE?

Transakcijska analiza psihoterapijski je pravac koji je osnovao Eric Berne, a godina 1958., smatra se godinom njezina osnutka. Njena posebnost jest u jednostavnosti i lakoj primjeni njenih osnovnih teorijskih koncepata.

Uglavnom se temelji na metodi razgovora, a u sam rad mogu biti uključene i razne druge metode i tehnike, poput tehnika prazne stolice, emitiranja uloga, asocijativnih karata, vođenih vizualizacija, analize snova, konstelacijskih figurica, crteža, i mnoge druge, ovisno o potrebama klijenta, temama rada i raspoloženjima. U terapijski rad, dijelom može biti uključena i psiho-edukacija.

Što znači da se klijenta uči osnovnim konceptima transakcijske analize, poput; ego stanja, transakcija, drama trokuta, igre, zabrane, drivera, životnog skripta, životne pozicije, reket osjećaja…

Što znači da klijent uči?

Zatim klijent nastoji naučeno uočavati u svijetu izvan i unutar terapije, te na taj način efikasnije prepoznavati ponavljajuće obrasce svoga ponašanja, što u konačnici može dovesti do poboljšanja kvalitete života.

Dinamiku rada ovisi o raznim faktorima, a dogovaraju ju klijent i terapeut zajedno. Psihoterapijski rad uglavnom se odvija jednom tjedno ili jednom u dva tjedna, u slučajevima veće potrebe rad se može intenzivirati.

Rjeđi susreti baziraju se na savjetovanju, odnosno pružanju podrške klijentu u određenim životnim situacijama.

Odnos terapeut-klijent iznimno je povjerljive prirode i pruža sigurno okruženje za preradu vlastitih iskustava i emocionalnih stanja.
Psihoterapijski odnos  prema načelima transakcijske analize temelji se na principu “Ja sam O.K., Ti si O.K”,  što znači da se klijent i terapeut međusobno pozitivno vrednuju, uvažavaju i poštuju.

Psihoterapija kao takva, ne koristi čarobni štapić i ne nudi instant rješenja. Proces je dugotrajan i ne uvijek toliko ugodan, ali na dulje staze može pomoći utemeljiti neki osobni mir.

Podijeli na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest